EĞİTİM - ÖĞRETİM PROGRAMI

25 Eylül 2007 Salı

Harran Üniversitesinde eğitim-öğretim dili Türkçedir. Öğrencilerin her yarıyılda alacakları dersler zorunlu ve seçmeli olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır.

Öğrenciler, kayıtlı bulundukları bölümün zorunlu derslerini almakla yükümlüdürler. Ancak, Üniversite Senatosunca belirlenen dersler için açılan muafiyet sınavında başarılı olan öğrenciler, o derslerden muaf olurlar.

Eğitim-Öğretim Süresi
Harran Üniversitesine bağlı meslek yüksekokullarında iki yıllık ön lisans programı, fakülte ve yüksekokullarında ise dört yıllık lisans programları uygulanmaktadır. (Tıp Fakültesinde eğitim süresi altı, Veteriner Fakültesinde eğitim süresi beş yıldır.)

Ayrıca Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri ve Fen Bilimleri Enstitülerine bağlı ana bilim dallarında yüksek lisans ve doktora eğitimi yapılmaktadır.

Akademik Yıl

Harran Üniversitesinde bir eğitim-öğretim yılı, güz ve bahar yarıyılı olmak üzere iki dönemden oluşmaktadır. Tıp ve Veteriner Fakültelerinde eğitim programı yıllık dönemler şeklinde yapılmaktadır.

Kayıtlar

ÖSYM tarafından Harran Üniversitesi bölümlerine ve programlarına yerleştirilen yeni öğrencilerin kayıt işlemleri, Üniversitemiz tarafından ilan edilen tarihler arasında Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığının gözetiminde yapılmaktadır. Ara sınıflardaki öğrenciler ise her yarıyıl başında, akademik takvimde belirtilen süre içinde kayıtlarını yenilemek zorundadırlar.

Danışmanlık

İlgili bölüm başkanlığının önerisi ile fakülte veya yüksekokul yönetim kurulu kararıyla her sınıfa bir akademik danışman atanır. Akademik danışman, öğrenci mezun olana kadar ders alma, sınıf geçme, sınavlar, üniversite ile ilgili yönetmelikler ve eğitim-öğretim ile ilgili çeşitli konularda öğrencilere danışmanlık yapar.

Ayrıca Üniversitemizde uzman elemanlar tarafından öğrencilere yönelik psikolojik danışmanlık hizmeti de verilmektedir.

Sınavlar

Öğrenciler her yarıyılda en az iki ara sınav ve her dönem sonunda yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar.

Dönem içi sınavları ile dönem sonu sınavlarının yarıyıl başarı notuna katkı oranları ilgili fakülte veya yüksekokul yönetim kurulu kararı ile belirlenir.

Ara sınav ve dönem sonu sınavını gerektirmeyen derslerin yarıyıl sonu başarı notu, yarıyıl içi çalışmaları göz önünde bulundurularak verilir. Harran Üniversitesine bağlı fakülte ve yüksekokullarda bütünleme sınavı yapılmamaktadır.

Yatay-Dikey Geçişler

Öğrenciler, eşdeğer eğitim programları uygulayan yüksek öğretim kurumları ve kurum içindeki bölümlere “Yüksek Öğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik” uyarınca, her yarıyıl başında dersler başlamadan önce yatay geçiş için başvurulabilir.

Yatay geçiş için öğrenci bölümdeki tüm derslerini başarıyla tamamlamış olmalıdır. Öğrencinin başarı notu ortalamasının, geçmek istediği bölümün ortalama başarı puanına eşit veya bu puanın üstünde olması gerekmektedir.

Meslek Yüksekokulu mezunları meslekleri ile ilgili bir lisans programına “Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik” uyarınca ÖSYM’nin her yıl yaptığı sınavda başarılı olmaları koşuluyla dikey geçiş hakkı kazanırlar.

Öğrenci Konseyi

Üniversitemizde öğrencilerin eğitim-öğretim ve sosyo-kültürel ihtiyaçlarının karşılanmasına ilişkin görüş ve önerilerinden yararlanmak amacıyla oluşturulan öğrenci konseyi, her yıl öğrencilerin seçimiyle yenilenmektedir. Öğrenci Konseyi Başkanı, Rektörün çağrısı üzerine zaman zaman Üniversite Senatosu ve diğer kurullara katılarak öğrencilerin görüş ve önerilerini sunar.

Hiç yorum yok: